Stamppot prei is een gerecht dat al heel lang wordt gemaakt in Nederland. Prei is dan ook een veelzijdige groente die je voor heel veel doeleinden kunt gebruiken.
Wil je jouw ingrediënten direct in huis hebben? Bestel ze dan direct online bij Jumbo.com
Recept Stamppot Prei
Echt Hollands, maar niet echt bekend als gerecht.
Ingrediënten
- 100 Gram Magere spekreepjes
- 1 Grote Rode paprika
- 800 Gram Prei
- 1 Eetlepel Italiaanse kruiden
- 3 Deciliter Melk
- 50 Gram Boter
- 1 Kilo Aardappelen
- Zout en peper
- Nootmuskaat
- 1 Eetlepel Olie
Bereiding
Als eerste beginnen we met de prei in ringetjes te snijden. Dan gaan we de prei goed schoonmaken, zodat er geen zand meer tussen zit.
We gaan verder met de paprika, was deze en verwijder alle zaadjes (de zaadlijsten). De paprika snij je in blokjes.
Dan gaan we de aardappels schillen en ze gaar koken in de pan. De aardappels zijn gaar in zo’n 20 minuten, is afhankelijk hoe groot je de stukken heb van de aardappels. Als de aardappels gaar zijn maak je er aardappel puree van met melk, nootmuskaat en de boter. Als het goed is, heb je nu een lekker zachte aardappel puree. Zet dit even aan de kant.
Verwarm nu de olie in een wok pan of hapjes pan en bak de reepjes spek. Als de spekjes klaar zijn leg ze dan op een bord.
Doe nu de paprika en de prei in de pan en bak deze circa 4 tot 5 minuten beetgaar. En bestrooi dat met de Italiaanse kruiden.
Dan ga je de prei, paprika en de gebakken spekjes door de aardappels heen scheppen. Schep dit goed door elkaar anders heb je de ene hap wel spekjes bijvoorbeeld en de rest van je eten niet.
Laat het nu goed warm worden en je kunt het als je wil nog verder op smaak brengen met een beetje zout en peper. Nu is de stamppot prei klaar. Eet smakkelijk.
Opmerkingen – Tips
Je zou bijvoorbeeld de paprika kunnen vervangen door andere lekkere groentes erin te stoppen. Zo kun je bijvoorbeeld een zakje fijne roerbakgroente erin kunnen stoppen. Of in plaats van 100 gram magere spekjes 150 gram magere spekjes erin doen, voor als je van lekker veel houd.